Formulier voorlopige aanslag aangifte erfbelasting 2022 beschikbaar in Mijn Belastingdienst

Belastingdienst actueel

09-03-2022

Wilt u een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor de aangifte erfbelasting 2022? Dan kunt u vanaf nu gebruikmaken van het online formulier in Mijn Belastingdienst. U kunt de aanvraag doen voor meerdere erfgenamen.

U kunt een voorlopige aanslag erfbelasting aanvragen als u een brief hebt gekregen waarin staat dat u aangifte erfbelasting moet doen.

U kunt de aanvraag doen voor meerdere erfgenamen. Per erfgenaam geeft u aan over welk bedrag er vermoedelijk erfbelasting moet worden betaald. U kunt ook aangeven naar wie wij de voorlopige aanslagen moeten sturen.

Waarom een voorlopige aanslag erfbelasting aanvragen?

Een voorlopige aanslag aanvragen heeft zin als u verwacht dat u erfbelasting moet betalen over 2022 of 2021 en het waarschijnlijk niet lukt om aangifte te doen binnen de inlevertermijn. Door alvast erfbelasting te betalen, kunt u belastingrente voorkomen.

Let op!

Voor overlijdens van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020 berekenen wij geen belastingrente. Voor die jaren is het niet nodig om een voorlopige aanslag erfbelasting aan te vragen.

Hoe kunt u een voorlopige aanslag erfbelasting aanvragen of wijzigen?

Een voorlopige aanslag erfbelasting 2022 aanvragen of wijzigen kan online op Mijn Belastingdienst.

Gaat het om een voorlopige aanslag erfbelasting voor een overlijden in 2021? Gebruik dan het formulier Aanvragen of wijzigen voorlopige aanslag erfbelasting (pdf).

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht


Link naar bron