Btw bij intracommunautaire verwerving van kunstvoorwerp

15-08-2023

Belastingdienst actueel

Het Hof van Justitie oordeelt dat betaalde btw bij intracommunautaire verwerving van een kunstvoorwerp behoort tot de winstmarge.

Deze uitspraak is gedaan naar aanleiding van een casus van een kunsthandelaar, die kunst koopt van makers uit andere EU-lidstaten. In de situatie van de kunsthandelaar is er sprake van intracommunautaire verwervingen. De kunsthandelaar betaalt btw over deze aankopen.

Margeregeling

In deze casus past de kunsthandelaar bovendien de margeregeling toe. Zodoende betaalt die geen btw over de omzet, maar over de winstmarge. De winstmarge is het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Omdat de kunsthandelaar gebruik heeft gemaakt van de margeregeling, mag die de betaalde btw niet terugvragen.

Nu is de vraag: moet de betaalde btw over de intracommunautaire verwerving in dit geval worden opgeteld bij de inkoopprijs, of wordt het onderdeel van de winstmarge?

Betaalde btw behoort tot winstmarge

Uit een recente uitspraak van het Hof van Justitie blijkt dat de betaalde btw niét wordt opgeteld bij de inkoopprijs, maar behoort tot de winstmarge. Over deze winstmarge, dus inclusief de btw die betaald is bij de verwerving, moet vervolgens btw worden betaald.

Op belastingdienst.nl leest u meer informatie over de margeregeling.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht


Link naar bron