Belastingdienst verstuurt weer herinneringen en aanmaningen

Belastingdienst actueel

21-07-2020

Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst hard gewerkt om zoveel mogelijk rekening te houden met burgers en bedrijven. Aan de ene kant door de fiscale ondersteuningsmaatregelen van het kabinet zo goed mogelijk uit te voeren. Aan de andere kant door het gewone werk soms anders aan te pakken. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en het economische leven weer op gang komt, hervat de Belastingdienst dit werk weer met begrip voor particulieren en ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis. We houden rekening met de fiscale coronamaatregelen die nog doorlopen tot 1 oktober. Daarom sturen we in ieder geval vóór oktober geen betalingsherinneringen en aanmaningen aan ondernemers die bijzonder uitstel van betaling hebben vanwege corona.

Betalingsherinneringen vallen komende weken in de bus

Om particulieren en ondernemers in deze ingrijpende coronacrisis tegemoet te komen, hebben wij tijdelijk geen betalingsherinneringen en aanmaningen verzonden. Vanaf 21 juli gaan we dat weer wel doen, zodat particulieren en ondernemers weten dat er nog een bedrag openstaat. Om te voorkomen dat een brief over een belastingschuld bij u rauw op het dak valt, sturen we een bijlage mee met uitleg over uitstelmogelijkheden. Deze uitstelmogelijkheden beschrijven we ook hieronder.

Wat kunt u doen als u een betalingsherinnering of aanmaning krijgt?

Hebt u nog niet alle belastingen aan ons betaald en hebt u geen betalingsuitstel? Dan kan er de komende weken een betalingsherinnering of aanmaning bij u in de bus vallen. We begrijpen dat dit vervelend kan samenvallen met uw vakantie. Daarmee houden we rekening. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk te betalen of uitstel aan te vragen. U hebt hier in elk geval tot half augustus voor. Wat uw mogelijkheden zijn, hangt af van uw situatie:

U wilt betalen, maar hebt vragen 

Op de betalingsherinnering of aanmaning staat hoe u kunt betalen. Hebt u een vraag en komt u er niet uit via onze website? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Wij helpen u graag verder. Het kan zijn dat het hier iets drukker is dan normaal, waardoor u langer moet wachten. Wij vragen hiervoor uw begrip.

U bent particulier en kunt niet op tijd betalen

Kijk dan of u uitstel kunt vragen of een betalingsregeling kunt afspreken. Op belastingdienst.nl/betalenenontvangen leest u hoe u dit doet en aan welke voorwaarden u moet voldoen.

U bent ondernemer en kunt niet op tijd betalen door de coronacrisis

Dan kunt u bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Doe dit zoveel mogelijk vóór de uiterste betaaltermijn van onze aanmaning. Op belastingdienst.nl/bijzonderuitstel leest u hoe u dit uitstel gemakkelijk kunt aanvragen met het online formulier. Geef in het formulier duidelijk aan voor welke belastingen u uitstel wilt. Na uw aanvraag krijgt u 3 maanden uitstel.

U bent ondernemer en kunt om andere redenen niet op tijd betalen

Kijk dan op belastingdienst.nl/betalenenontvangen of u uitstel kunt vragen, of een betalingsregeling kunt afspreken.

U bent ondernemer en hebt bijzonder uitstel van betaling

Dan sturen we u vóór oktober nog geen betalingsherinnering of aanmaning. U hoeft nog niets te betalen. Na de zomer ontvangt u van ons een brief met een voorstel voor het betalen van de openstaande bedragen. Dit geldt voor het bedrag waarvoor u corona-uitstel kreeg, maar ook voor belastingen die u vóór maart 2020 had moeten betalen.

Blijf aangifte doen 

Ook als u bijzonder uitstel van betaling hebt aangevraagd, is het belangrijk dat u aangifte blijft doen. Het uitstel geldt namelijk niet voor het doen van aangifte.

Voor sommige belastingen, zoals btw en loonheffingen, geldt dat u direct na uw aangifte moet betalen. Dient u bij deze belastingen wel uw aangifte in, maar betaalt u deze niet omdat u bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen? Dan ontvangt u van ons altijd een naheffingsaanslag. Zo weet u welk bedrag u nog moet betalen. Op deze aanslagen staat mogelijk een boete vanwege niet op tijd betalen. Deze boete hoeft u dan niet te betalen. U hoeft ook geen bezwaar te maken tegen de boete.

Wij hervatten ook andere processen

Behalve dat we betalingsherinneringen en aanmaningen gaan versturen, starten wij ook andere opgeschorte werkzaamheden vanaf juli stapsgewijs weer op. Zo starten wij weer met bedrijfscontroles. En de verwachting is dat burgers vanaf september weer volledig aan onze balies terecht kunnen. 

Lees meer over de manier waarop de Belastingdienst uitgestelde werkzaamheden de komende maanden hervat.

Op belastingdienst.nl/coronavirus vindt u meer informatie over de Belastingdienst en de coronacrisis

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht


Link naar bron